De la mateixa forma que cada persona i cada col·lectiu és únic, cadascun dels nostres tallers també ho és, i els dissenyem atenent les particularitats i els desitjos específics dels seus protagonistes.
Aquests són alguns exemples de les nostres activitats i àrees de treball.
DIVERSITAT FUNCIONAL
El desconeixement sobre la realitat de les persones amb diversitat funcional és el responsable d’una sèrie de prejudicis que els afecten negativament en la seva vida quotidiana.
Estem convençuts que totes les persones som capaços de crear imatges que ajudin a generar empatia i a entendre millor la nostra realitat. Als nostres tallers, dissenyats específicament per a cadascun dels grups amb els quals treballem, ajudem els participants a què donin forma a aquestes imatges que trenquen prejudicis.
Tallers a la Llar-Residencia Albatros (Barcelona) i a l’Associació pro Disminuïts Psíquics del Berguedà (Berga).
El CATALEJO EN MARXA
En aquests tallers fem servir la fotografia per ajudar-nos a estar més presents al medi que habitem. Per facilitar aquesta presa de consciència, utilitzem l’acte de caminar, que ens ajuda a desfer-nos de la càrrega que suposen els pensaments i les emocions que generen inèrcies. L’entorn esdevé una via fàcil de comunicació entre les persones i la fotografia una eina per connectar la mateixa història dels llocs amb les històries personals dels participants.
Caminar és una obertura al món. Restitueix en l’home el feliç sentiment de la seva existència. Caminar és sovint una volta per retrobar-se amb un mateix. (David Le Breton)

Tallers intergeneracionals de fotografia a Pineda de Mar.

FOTOMATÓN
El Fotomatón de El Catalejo és un espai on, a través de la fotografia i el teatre-imatge, convidem a les persones a reflexionar, d’una forma lúdica, sobre un tema particular, i a mostrar la seva visió sobre el mateix amb l’ajuda d’elements auxiliars. Aquesta activitat és un complement perfecte per a festivals, conferències, etc. que tractin sobre algun tema de caràcter social. Simultàniament, a una pantalla, anem mostrant totes les fotografies, a mesura que les anem fent. D’aquesta manera convertim l’esdeveniment en participatiu.
“Fotomatón sense Fronteres”, a les jornades del Dia Mundial del Teatre de l’Oprimit. Tema: Fronteres.
JOVES
En els nostres tallers adreçats a joves oferim una activitat pedagògica basada en el treball amb imatges amb la qual els convidem a reflexionar sobre ells mateixos i el seu entorn: com em veig?, com veig als altres?, com em veuen els altres?… Partint de preguntes com aquestes, treballem qüestions específiques relacionades amb el grup, com ara bullying, gènere, afectivitat, diversitat, etc. Aquests tallers tenen una metodologia activa, presencial, participativa i cocreativa.
Taller sobre les persones refugiades amb nens a una escola i sobre «el nostre barri» amb joves a La Pau.
INFÀNCIA Y COOPERACIÓ INTERNACIONAL
El Catalejo ha col·laborat amb diverses ONGs i institucions per acostar la fotografia a nenes, nens, i joves vulnerables de diferents països, perquè puguin expressar el seu potencial creatiu. Persones que habitualment no tenen l’oportunitat d’expressar-se a través de la fotografia, ens parlen mitjançant les seves imatges de somnis, preocupacions, alegries, tristeses, o simplement de les petites coses que, dia a dia, conformen el seu univers. Mitjançant exposicions i publicacions impreses, les seves imatges serveixen per sensibilitzar, dins i fora dels seus països, sobre les realitats que viuen.
Tallers amb joves desvinculats de grups armats irregulars com les FARC a Colòmbia, i amb nens i nenes orfes al Nepal.